جدیدترین اخبار و اطلاعات حوزه معماری و شهرسازی

فهرست
۱۹
آذر ۱۳۹۴
ایمیل به دیگران

آپارتمان شماره۱۴۴،خلاقیتی از جنس اقلیم

همواره از نگرانی های ساکنین شهرهای بزرگ وصنعتی دوری از طبیعت و تاثیرات منفی است که این فقدان بر جسم ،روح و روان انسان می گذارد. در واقع میتوان علت بسیاری از استرسها واضطرابها،افسردگی وبیماریهای روحی وروانی را جدایی از طبیعت ویکنواختی زندگی دانست. پژوهشها نشان میدهد وجود گلدان­های گل در محیط­هایزندگی اعم از خانه و […]

archreport.house144-19
  • نام پروژه آپارتمان شماره 144
  • مهندس معمار علی سوداگران، نازنین کازرونیان
  • مهندس سازه سلمان رستمی
  • طراحی داخلی نازنین کازرونیان
  • پیمانکار علی سوداگران
  • کارفرما غلامرضا سوداگران
  • مساحت 268 مترمربع
  • سال ساخت 1394
  • همکاران طرح محمد امین زنده شاهوار، رویا صیرفی
  • تاسیسات مکانیکی امین محکمی
  • عکاس پرهام تقی اف
  • کاربری مسکونی
  • وب سایت archdaily.com - caoi.ir

همواره از نگرانی های ساکنین شهرهای بزرگ وصنعتی دوری از طبیعت و تاثیرات منفی است که این فقدان بر جسم ،روح و روان انسان می گذارد. در واقع میتوان علت بسیاری از استرسها واضطرابها،افسردگی وبیماریهای روحی وروانی را جدایی از طبیعت ویکنواختی زندگی دانست. پژوهشها نشان میدهد وجود گلدان­های گل در محیط­هایزندگی اعم از خانه و محل کار و نگاه کردن به تصاویر و مربوط به مناظر طبیعی  استرس­ها و هیجانات منفی را به شدت کاهش می دهند.

ایده طراحی که در آپارتمان شماره ۱۴۴ به کارگرفته شده به نوعی آشتی انسان با طبیعت و کشاندن بخشی از فضای سبز به داخل خانه بوده است. که البته بی تاثیر از موقعیت قرارگیری پروژه یعنی  در مجاورت باغ عفیف آباد شیراز نیز نبوده است.طرح پیش رو در تلاش بوده تا ضمن بازنگری بر پارادایم­ های تکرارشونده پیشین، منطبق بر ضوابط و قوانین منطقه با محوریت انسان و توجه به اقتصاد، اجتماع و محیط زیست، تأثیرگذار در فضای شهری و همچنین تأمین کننده نیازهای ساکنانش باشد.هر انتخابی در این پروژه از سه فیلتر اقتصاد (از نگاه خرد و کلان)، اجتماع (ساکنان و رهگذران) و محیط زیست (محیط بیرونی و فضای درون پروژه) عبور کرده است و تأثیر خود را به گونه­ای بر پروژه گذاشته است.

Model

زمین پروژه به ابعاد۱۱در۲۶ متر وبا ضابطه ۶۰ درصد سطح اشغال  قابل ساخت بوده و طبقات فوقانی ۱٫۲ متر از طرف جنوب و ۰٫۶ متر از طرف شمال امکان پیشروی دارند.این خانه برای سه خانواده طراحی گردید و از همان ابتدا تصمیم بر انتقال واحدهای مسکونی به روی پیلوت (هر طبقه یک واحد ۱۷۰ متری) و اختصاص همکف به پارکینگ، پیش فضای ورودی، انباری، موتورخانه و یک دفتر کار ۴۰ متر مربعی گرفته شد. عدم جانمایی پارکینگ­ها در طبقه زیرزمین موجب نجات فضای سبز حیاط و درختان قدیمی آن گردید که در صورت تأمین پارکینگ در زیرزمین می­ بایست به محوطه حیاط پیشروی می­ کردیم. نکته جالب در طراحی پلان این مجموعه طراحی هر واحد آپارتمان بر اساس نیازها، سلیقه ها و سبک زندگی مالکانشاست که با بررسی کوچکترین عادات رفتاری سعی شده پلان هر واحد متفاوت و هماهنگ با نیازهای ساکنانش طراحی گردد. این تفاوت در نمای خارجی خودنمایی میکند و  حجم ساختمان(متفاوت از آپارتمان­های رایج، با مدول­های تکرار شونده) حاکی از گوناگونی سبک زندگی ساکنان هر واحد است.

پنجره یکی از مهم­ترین عواملی است که سهم قابل توجهی در شکل دادن به ظاهر بنا و انتقال ویژگی­های معماری دارد و چنانچه از ویژگی­های بستر پروژه تبعیت نماید می­تواند در خلق هویت معماری بومی هر منطقه مؤثر باشد. با توجه به سابقه سکونت ۳۰ ساله کارفرمایان در این پلاک مسکونی و تجربه قبلی، یکی از اصلی­ترین نکاتی که از ابتدا مورد تأکید قرار گرفت، ابعاد بازشوها برای کنترل نور و صدا بود که نقش پنجره­ها را بسیار پررنگ می ­نمود.

همچنین با توجه به جهت­ گیری پلاک در جهت شمال شرقی- جنوب غربی، فضاهای داخلی ساختمان که نیاز به نور طبیعی داشتند در مجاور پوسته خارجی (سه خواب در شمال و آشپزخانه و نشیمن در جنوب) و فضاهای خدماتی مانند سرویس و حمام و جعبه پله و آسانسور در فضای میانی جانمایی شدند.

بابه حداقل رساندن بازشوها و  سه جداره کردن پنجره ­ها  و همچنین قرارگیری کمدها به عنوان عایق صوتی و حرارتی در جداره شمال شرقی ساختمان، میتوان فضای اتاق خواب­ها را از آلودگی صوتی محافظت نمود.

با طراحی پنجره­ ها به صورت عمودی و عقب نشینی آن­ها از بر نما به عمق ۷۰ سانتی متر و نصب لوورهای عمودی چوبی، از شدت تابش مستقیم آفتاب شرق به داخل اتاق­ها کاسته شد و فضایی سبز مختص هر اتاق پدید آمد تا نیاز انسان به ارتباط با طبیعت را پوشش دهد و حس زندگی را برای هر فرد در کوچک­ترین فضای زیستی (اتاق) فراهم سازد و منظره­ای جذاب برای رهگذران به ارمغان آورد.

archreport.house144-12

با توجهی خاص به طراحی راه پله و عدم استفاده از جزئیات اجرایی مرسوم (اجرا با مصالح بنایی) پله ­ها به صورت صفحات نازک فلزی با فاصله­ای ۱۰ سانتی متری از بدنه­ ها پیشبینی گردید تا در هر پاگرد به جای محدود شدن دید به صفحات مورب زیرپله وسعت دید بیشتری فراهم شود و نور و هوا در درون جعبه پله به حرکت درآیند. قسمتی از سقف راه پله و کف پاگردها شیشه­ای در نظر گرفته شد تا نور به پایین­ترین طبقه هدایت گردد و در ساعات مختلف روز حرکت پرتوهای خورشید بر روی دیواره راه پله، فضای مرده آن را به فضایی پویا تبدیل کند. عمده سطح دیواره راه پله سرامیک ۶۰×۱۲۰ سفید انتخاب گردید تا نور را به طبقات زیرین منعکس نماید.

Model

با تعبیه بازشویی بر روی سقف شیشه­ای در فصول گرم امکان تبدیل راه پله به یک بادخان میسر می­باشد تا هوای درجه ۲ واحدها (که به وسیله مکانیکی خنک گردیده و یا از طریق بازشوها وارد ساختمان شده) از لا به لای فضای خالی راه پله به بالاترین ارتفاع ساختمان انتقال یابد و با فشار منفی حاصله از دیواره شمالی خارج گردد و باعث تهویه بهتر واحدها و راه پله گردد.

اسکلت اصلی ساختمان، فلزی در نظر گرفته شده تا ضمن تسریع عملیات اجرایی با توجه به سایز و ابعاد ستون­ها در فضای داخلی مزاحمتی ایجاد نگردد. در سقف­ها از تیرچه ­های فلزی کرومیت (به دلیل وجود دهانه ۷۷۰ عرضی) با قالب ۶۰ سانتی متری پلی استایرن استفاده شد و موقعیت دقیق تیرچه­ ها در نقشه ­های معماری جانمایی گردید تا داکت­های تأسیساتی مابین آنان قرار گیرند. همچنین بادبندهای عرضی به دیواره­های اطراف جعبه پله منتقل گردید تا در نمای شمالی و جنوبی مزاحمتی ایجاد نگردد.

جهت گرمایش پکیج و رادیاتور در نظر گرفته شد و سیستم سرمایشی پروژه متناسب با هوای خشک شیراز کولر آبی سلولزی انتخاب گردید تا رطوبت و برودت مورد نیاز را فراهم سازد. لوله­ های انتظاری به پشت بام جهت نصب آب گرم­کن­ های خورشیدی به منظور تأمین آب گرم مصرفی هر واحد هدایت شد و همچنین اطراف کولرهای آبی شبکه­ای فلزی با پوشش نی خیزران جهت سایه اندازی بر روی کولرهای آبی با جانمایی نصب سلول­های خورشیدی، جهت تأمین برق روشنایی مشاعات پروژه پیش­بینی گردید.

انتخاب مصالح بومی در اولویت انتخاب­ها قرار داشت و عموم مصالح به کار رفته در پروژه به جز موارد معدودی که نمونه داخلی نداشت، محصول ایران می­باشند. حرکت به سمت انتخاب مصالح داخلی به دلیل زمان شروع اجرای پروژه و مصادف شدن با تحریم­ ها و با بالارفتن قیمت ارز و کم شدن محصولات خارجی در کشور بود که از یک سو به اقتصادی شدن پروژه بسیار کمک نمود و از سوی دیگر عاملی جهت تجربه گزینه­ های جدید گردید.

archreport.house144-11

اصلی ­ترین مصالح به کار رفته در نما، دیواره محوطه و طراحی داخلی، سنگ کوبیک (کیوبیک) گرانیت در هم می­باشد که سنگی است ضایعاتی از آخر قله سنگ­های گرانیت که پس از برش و تولید سنگ پلاک و یا خرده سنگ­های معدن به قطعات ۱۰×۱۰×۱۰ شکسته می­شود و عمدتأ در کف سازی محوطه­ های تاریخی و یا پارک­ها مورد استفاده قرار می­گیرد.

با توجه به رویکرد سبز پروژه بافت سنگ کوبیک در تضاد با بدنه صلب شهری بسیار مناسب به نظر می­رسید و در هم بودن انواع سنگ گرانیت (نطنز، خرم دره، شقایق و غیره) نیز به ایجاد طیف رنگی رندوم و بافتی ارگانیک کمک کرده و پیوند آن­را با پوشش سبز نما آسان می­ ساخت.

جهت محوطه سازی و دیواره­های طبقه همکف از همان سایز ۱۰×۱۰×۱۰ استفاده گردید و برای نمای طبقات از هر طرف با یک برش ۲ قطعه سنگ ۱۰×۱۰×۳ سانتیمتری به دست آمد که قیمت هر متر مربع از سنگ را به متری ۱۵۰,۰۰۰ ریال کاهش داد که بسیار اقتصادی و در راستای اهداف پروژه بود.

archreport.house144-12archreport.house144-18

سایر پروژه ها

ورود به گزارش معمار

رمز عبور را فراموش کرده ام | ثبت نام در سایت